Tipuri de ceramica

Lăsând deoparte materialele ceramice speciale (pentru uz industrial, tehnologii aerospațiale, etc), ceramica se poate clasifica după mai multe criterii, cum ar fi compoziția materialelor folosite, temperatura la care se coace, etc.

O clasificare simplă împarte ceramica pentru obiecte de decor sau utilitare în următoarele categorii:

1. Teracota  (Terra Cotta în italiană – pământ ars) este ceramica comună a artizanilor populari, un material obținut din argilă comună și ars la 900 – 1000 grade Celsius, uzual de culoare roșie. Un ciob cu porozitate mare, determinată de temperatura scăzută la care se arde.

2. Faianța (de la Faenza – Italia), o ceramică superioară, mai fină, care poate avea culori diferite, de la brun la alb. Temperatura de ardere: 1000 – 1100 grade Celsius

3. Gresia – o ceramică de durabilitate mare, cu rezistență mecanică superioară celor de mai sus, culori diverse, de la brun închis la alb, arsă între 1100 – 1200 grade Celsius.

4. Vitrus – asemănător gresiei dar cu vitrifiere mai pronunțată, temperatura 1200 – 1280 grade Celsius.

5. Porțelan – cea mai fină ceramică, utilizează argilă de puritate mare (caolin), de culoare albă, arsă la 1260 – 1400 grade Celsius. Prezintă vitrifiere masivă și din această cauză este translucid (permite trecerea în oarecare măsură a luminii prin ciob).

Noi am ales să lucrăm cu gresie pentru obiectele de dimensiuni mari, vase și obiecte decorative pentru grădini și terase, cu faianță de temperatură înaltă pentru obiectele turnate în formă, arse la 1120 – 1200 grade și porțelan în domeniul 1280 – 1325 grade pentru obiectele decorative de interior, în special vasele cu glazuri speciale, de mare efect, care fac obiectul cercetării tehnologice din prezent și vor fi introduse în teste în lunile următoare.